Virtuális vírusok

Virtuális vírusok


Míg néhány évtizeddel ezelőtt a testünket megfertőző vírusoktól és betegségektől kellet tartanunk, ma már a mindennapi életünket (is) körüllengő digitális világot kell megóvnunk. Az internet, az adathordozók, a váratlan nyeremények, mind mind potenciális vírushordozók.
Van néhány jel, amire ha odafigyelünk, nagyobb eséllyel kerülhetjük el a rendszerünk vírussal történő megfertőződését. Az ingyenesen látogatható weboldalak, a kecsegtetően jó kínálattal bíró felugró ablakok, a szexuális tartalmú és a játékokra invitáló felületek kerülendők.

A biztonság ahogy a magánszemélyek esetében, úgy a cégek esetében is fontos szempont működés során, hiszen ahogy a magánéletben, úgy egy vállalkozásban is nem kis károkat okozhat egy-egy elszabadult vírus.

A Ponemon Institute kutatásai alapján 2016-ban a cégek 98%-át érte rosszindulatú szoftver okozta fertőzés, 49% tapasztalt DDoS-támadást (elosztott szolgáltatásmegadásos támadás) és 63%-ukat érte webes támadás.
Egy másik kutatás pedig azt igazolja, hogy az össztámadások több mint fele kis és közepes vállalkozásokat érintett.

Ez alapján kijelenthetjük, hogy vállalkozásunk IT védelme nem luxus, hanem alapvető feladat, amire a külső vállalkozó megbízásán túl igencsak jól jön ha maga a felhasználó is odafigyel.

De mit tehetünk ha a weboldalunkat szeretnénk megvédeni?

  • Előszöris fel kell keresni egy védelemre specializálódott szolgáltatót
  • Válassz erős jelszavakat
  • Fájlaidról folyamatosan készíts biztonsági mentést
  • Használj tanúsítvánnyal rendelkező programokat
  • Megfelelően kódolt szoftvereket használj
  • Spamblokkolók használatát kezeld priorként

Hogy pontosan hogyan tudjuk a lehető leghatékonyabban érvényesíteni a fent felsorolt megelőzési módszereket? Következő cikkünkben bővebben kifejtjük…