KezdőlapBlog Az AirPods – miért szeretjük annyira?

Az AirPods – miért szeretjük annyira?


Az Apple annyi újítással rukkolt elő az utóbbi évtizedben, hogy nem győztük kapkodni a fejünket, néha szinte időutazónak érezhettük magunkat, aki hirtelen meglátja a jövőt. Melyik a legjobb közülük? Az iPad? Az Apple Watch? A nemrégiben bejelentett HomePod, az Apple vízálló hangszórója? Kevesen tagadnák, hogy ezek jól megtervezett termékek, amelyeket kifinomultság, szépség és humanizmus jellemez. Nem is olyan régen forgalomba került az Apple egy új terméke, a vezeték nélküli fülhallgató. Kezdetben igencsak borsos árához képest jelentéktelennek titulált megjelenésén gúnyolódtak az emberek, de ez csak addig tartott, amíg ki nem próbálták! Ezután viszont nincs többé visszaút. Az első generációs termék óta újabb modellek kerültek piacra töretlen sikerrel, növekvő népszerűséggel.
Az emberek olyan ütemben vásárolják ezt a terméket, hogy az Apple – amely a világ egyik legjobb ellátási láncának birtokosa – még mindig nem tud lépést tartani a kereslettel, hónapokkal a legutóbbi széria bevezetését követően sem. Az AirPods fülhallgatókat más audio cégek, például a Doppler Labs termékeivel összehasonlítva rájövünk, hogy mindennek reális oka van. Hogyan lehet összehasonlítani egy pár kábeleken lógó füldugót a kibővített valósággal?
Amikor az Apple először bejelentette az AirPods születését, ellepték a „felhúzott szemöldökök” a Twitter közösségi oldalát. A EarPods hangja tökéletesen rendben van, nagyszerű, de ránézésre hajlamosnak tűnik kicsúszni a fülből. A kábel nélküli fülhallgató gondolata teljesen használhatatlannak tűnt. De tévedtünk. Az AirPod-okkal kapcsolatos állítólagos kritikákat vagy megcáfolták (az AirPod-okat úgy súlyozzuk, hogy nagyon nehéz azt onnan elhagyni), vagy nagyrészt érvénytelenítette az a tény, hogy az általuk használt UI / UX teljesen transzcendens élmény.

Esztétikus formavilág és átgondolt funkció


A tartó tok fényes, fehér műanyagból készül, de továbbra is prémium hatással bír. Minden Apple termék formavilága, esztétikája a felhasznált anyag tisztaságát és eleganciáját hivatott kiemelni. Nem csak az alumíniumét és üvegét, hanem a műanyagét is.
Ez a tartó nemcsak védő borítás, hanem dokkolóállomás is egyben: egy 24 órás akkumulátor. Az AirPod valójában szimbiotikus kapcsolatban áll ezzel a készülékkel. Nélküle az AirPod-okat nehezebb lenne feltölteni, könnyebben elvesztenénk és 80%-kal rosszabb lenne akkumulátoraik élettartama, mert önmagukban csak egyórányi töltéssel rendelkeznek. Mivel azonban a tokot az AirPod tárolására tervezték, összefogja azokat és 24 órás akkumulátorról tölti őket, ha épp nem használjuk. Mivel a tok a töltő is egyben, soha nem fogjuk szemben találni magunkat olyan fülhallgatóval, ami nem működik, ha éppen szükség lenne rá.
Mivel az Apple ilyen odafigyeléssel kezelte az ügyet, nem csoda, hogy ezzel az eszközzel a kezünkben mi is fontosnak érezzük magunkat. Azonban az AirPod fő előnye nem csak a vezeték hiánya vagy az akkumulátor élettartama, hanem a könnyű csatlakoztathatóság.
Aki próbált már Bluetooth fejhallgatót csatlakoztatni egy új eszközhöz, az érti, mire gondolok. Olyan érzésünk van, mintha minden egyes új eszköz csatlakoztatásakor meg kellene fejtenünk egy titkos kézfogást, ami lehetőleg minden készülék esetében különbözik az előzőtől.
Ezzel szemben az AirPod-okkal igen egyszerű a helyzet. Csúsztassuk az indexképet az AirPods tok elülső horonyja alá, majd nyissuk fel. A legközelebbi iOS-eszközön megjelenik egy ablak, amely engedélyt kér a csatlakozáshoz. Miután megérintjük az „OK” elemet, az AirPod automatikusan összekapcsolódik az összes Apple termékkel. Váltani szeretnénk közöttük? Általában az AirPods kitalálja, hogy melyik készüléket kívánjuk használni, annak alapján, hogy melyikhez vagyunk a legközelebb. (Ha nem, az Apple termékeknél szintén egyszerű: kiválasztod az AirPlay menüből, amely egyéként bármilyen képernyőn elérhető.)
Úgy érzzük, hogy az AirPods olvas a fejünkben. Amikor fogadjuk a hívást, hogy valakivel beszéljünk, a csatlakoztatott készülék automatikusan szüneteltet mindent, amit hallgattunk. Helyezzük vissza az AirPod-ot, és a lejátszás folytatódik. Ha csak egyet távolítunk el, akkor az összes hangot remixeli a mono hangzáshoz. A Siri-vel való beszélgetéshez csak duplán koppintsunk egy fülhallgatóra. Más fejhallgatókészlet, sem Bluetooth, sem más módon nem viselkedik ilyen intuitív módon.

E mögött a műszaki varázslat mögött az Apple szabadalmaztatott W1 chipje és néhány beépített érzékelő áll, de ez nem igazán számít. Ami fontos, az a tapasztalat. Az AirPods segítségével az Apple olyan vezeték nélküli fejhallgatót fejlesztett ki, amely minden piacon lévő fejhallgatónál könnyebben használható és kevésbé nehézkes – mind pszichológiai, mind fizikai szempontból.
Vissza a cikkekhez