KezdőlapBlog Az Apple iPhone története

Az iPhone-okkal induló okostelefonok megjelenése teljességgel felforgatta nemcsak a mobiltelefonok piacát, hanem az egész életünket. De mikor is indult az iPhone-őrület? Elevenítsük fel egy kicsit a nem is olyan távoli kezdeteket!

A kezdetek

Az Apple iPhone nevű újgenerációs telefonját 2007. január 9-én mutatta be a cég vezérigazgatója, Steve Jobs. A helyszín a San Francisco-i Mac World konferencia volt. Itt egy olyan telefon került a figyelem középpontjába, mely érintőképernyővel, fényképezőgéppel és webböngészési lehetőségekkel rendelkezett. Azért is volt annyira sokkoló és forradalmian új a készülék tudása, formája, kezelése, mert az Apple-nek sikerült teljes titokban kifejleszteni. Abszolút meglepetésként ért mindenkit a bemutató.

Steve Jobs már akkor úgy nyilatkozott a termékről, hogy öt évvel megelőzi az összes többi mobiltelefont. Közel egy órát töltött azzal, hogy bemutassa és elmagyarázza az eszköz használatát a jelenlévőknek. Ám ez után hat hónapot kellett várni, hogy hivatalosan is megvásárolható legyen.

2007. június 29-én értékesítették az első Apple iPhone-t, hatalmas felhajtás közepette. Az emberek hosszú sorokban állva várakoztak, hogy az elsők között tudják megvásárolni. Az első hétvégén közel 270 000 darabot adtak el belőle. 2008 júniusában indította el az Apple a Store-t, amely lehetővé tette a felhasználóknak, hogy különböző alkalmazásokat töltsenek le. Az Apple Store megnyitotta az utat a telefon sokoldalú alkalmazásához, játékokhoz, közösségi médiához és egyéb tevékenységekhez.
 
Az iPhone-ok a mai napig a legkelendőbb telefonoknak számítanak. Emberek milliói használják őket, egyetlen készülékkel sok más eszközt kiváltva szinte minden elérhető. Ébresztőóra, naptár, zseblámpa, kamera, GPS, zenelejátszó, fizetési- és kommunikációs eszköz egyaránt. A sikereket látva a konkurens cégek próbálták lemásolni, adaptálni az újításokat a saját készülékeikbe.
 
Napjainkban a telefonok többsége nagy érintőképernyővel rendelkezik, elegáns, szép kivitelben készül, és a kamerák teljesítménye is folyamatosan javul. A fejlesztések nem állnak le. Kezdetben például még lassan működött a böngészés, de megoldották. Ma már sokkal gyorsabb a hozzáférés az e-mailekhez, gyorsabban töltenek be a weboldalakat. Sőt, az árat is próbálták vonzóbbá tenni, hogy több ember meg tudja vásárolni.
 
Tulajdonképpen egy miniszámítógépet hordunk a zsebünkben, melyet az Apple Store fejlesztőinek köszönhetünk, akik utat nyitottak az Instagram, Uber, Tinder számára. Minden évben nagyobb teljesítményűvé és gyorsabbá vált a készülék. Folyamatosan finomították a terméket anélkül, hogy megváltoztatták volna az alapformát vagy elvették volna a népszerű alkalmazásokat. Kiemelten fontosnak tartották, hogy jó minőségű kamerát építsenek be a telefonba. Előtértbe került a szelfi kamera, amely a legjobbak közé tartozik a kategóriájukban.

Megváltoztatta az életünket

A rengeteg elérhető alkalmazás teljesen megváltoztatta a mindennapokat, tulajdonképpen mobiltelefon-függővé tette a felhasználók jó részét. Az emberek képesek hosszú órákat eltölteni a telefonjukba merülve, fejet lehajtva közlekednek, megszűnik számukra a külvilág. Vannak országok, ahol már a KRESZ-táblák között megjelent a „zebrán mobilozni tilos” tábla is.  A közösségi média függővé tette a felhasználókat, sokan állandó stresszben élnek, nehogy lemaradjanak valamiről. A következő idők nagy kihívásai közé tartozik, hogy megtanuljunk úgy élni, hogy mi használjuk az okostelefont – és ne az bennünket.

A logó

A cég Rob Janoff által tervezett logójáról rengeteg legenda kering. A tervező egy interjúban azt mesélte, hogy az almába azért került bele a harapásnyom, hogy ne tévesszék össze más gyümölccsel. A cég védjegyévé vált, a világon mindenhol felismerik, zseniális ötlet volt. A korábban szárnyra kapott elképzeléseket, miszerint Ádámhoz és Évához vagy Hófehérkéhez lenne köze a logónak, már sokszor cáfolták.  

A jelen

Napjainkban az Apple egyike a legértékesebb vállalatoknak. A fiatalok előszeretettel választják a cég készülékeit. Minden bizonnyal sikeresek lesznek az új 14-es széria különböző modelljei is.
  • Az iPhone 14 és 14 Plus újdonsága a balesetérzékelő funkció, ami az új Apple Watch-ban is megtalálható. Ez azonban nem minden: a saját fejlesztéseknek köszönhetően a telefon térerő nélkül is képes lesz segélyhívást indítani műholdas kapcsolódás segítségével. Csak annyit kell tennünk, hogy nyílt terepen a telefont egy műhold felé tartjuk (a műhold megtalálásában természetesen egy alkalmazás segít). Tovább javult a kamera, a 12MP-es előlapi kamera éjszakai fotózáshoz jobban megfelel majd, mint a 13-as.
  • Az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max csúcskategóriás modellek új chipszettet kaptak, amelyben 16 milliárd tranzisztor található! A Pro modellek 48MP-es kamerát kaptak, 65% erősebb szenzorral, ami miatt négyszer annyi fényt képesek felhasználni. Ez már profi fotósoknak is megfelelő teljesítmény. Nem kétséges, hogy hosszú sorok kígyóznak majd ezekért a telefonokért is, amelyek 2022 szeptemberétől kaphatók Magyarországon.

 Az elmúlt 10 év az IPhone-é volt, az okostelefonok piacán. 15 éve még elsősorban telefonálásra használtuk a készülékeket. Ma már az iPhone-oknak köszönhetően eljutottunk oda, hogy minden másra használjuk, éppen telefonálásra alig.

 

Vissza a cikkekhez