KezdőlapBlog Az elveszett linkek visszaszerzéséről

Miként lehetséges a leghatékonyabb módon visszaszerezni az elveszett linkeket?

A visszamutató hivatkozás (backlink) az egyik legértékesebb eszköz a keresőoptimalizálás és az online láthatóság szempontjából. Az értékes dolgok azonban nincsenek ingyen, cserébe értéket kell adni értük.
 
A linképítés tehát nem könnyű feladat, és koránt nincs ingyen. Költség-, idő- és erőforrásigényes folyamat, ezért különösen nagy veszteségnek számít, amikor a nehezen megszerzett linkek egyszer csak elvesznek. Különösen fájdalmas az érvágás, ha mindez egyik pillanatról a másikra töretink. A fő probléma az, hogy egy-egy hivatkozás eltűnésével a hivatkozás értéke is elvész. Tehát az a tekintély, amit a link a linkelt site számára kölcsönöz, szintén elillan.
 
A site pozíciójára nézve különösen hátrányos következményekkel járó linkvesztésnek számos oka lehetséges. Történhet véletlenül, történhet szándékosan, azonban szerencsére minden esetben van lehetőség a visszaszerzésükre. Nézzük, mit kell tudni a folyamatról, hogyan érdemes elkezdeni és mire kell odafigyelni!

Mi jelent a link visszaszerzés?

A link visszaszerzés folyamata a törött vagy elveszett linkek felkutatását, valamint a kijavításuk, visszaállításuk érdekében szükséges lépések sorozatát jelenti.
 
Bár az elvesztett linkek visszaszerzése kevésbé látványos, mint a linképítés eredménye, mégis alapvető fontossággal bír a site-ok pozícióinak megőrzésében. Vagyis a linkvisszaszerzés remek lehetőséget jelent a linkérték megvédésére vagy az elveszett linkérték visszanyerésére. Arról nem is beszélve, hogy eközben biztosítja a pozitív felhasználói élmény fenntartását (helyreállítását), illetve hozzájárulhat akár további backlinkek megszerzéséhez is.

A linkek elvesztésének, megtörésének legfontosabb oka az, amikor a linkelő oldal webmestere eltávolítja a linket. Az is gyakori ok, hogy az az oldalt, ahonnan a link a linkelt site-ra mutat, megszűnik. A linkvesztést vagy a törött link kialakulását ugyanakkor az is okozhatja, hogy a linkelő oldal egy másik oldalra kerül átirányításra.

Példa az elveszett link esetére

A linkvesztés vagy a törött link leghétköznapibb példája a következő eset. A hivatkozó oldalon található hiperhivatkozásra kattintva a felhasználók egy 404-es hibaoldallal, és „az oldal nem elérhető” üzenettel találkoznak. (Itt a hiperhivatkozás a hivatkozott oldal backlinkjeként szolgál.) A találkozás történhet azért, mert például a hivatkozott oldal új domainre költözött, és nem került elhelyezésre a megfelelő átirányítás. Ez azonban nemcsak a negatív – megszakadt – felhasználói élményt, vagy a linkről érkező forgalom egészének elvesztését jelenti. Arról is szó lehet, hogy a backlink megszűnt, így elveszett az az érték is, amit a hivatkozott oldal számára kölcsönzött. 

Az elveszett link visszaszerzésének, a törött link helyreállításának előnyei

Tény, hogy a legtöbb linképítési stratégia a webhelyre mutató új hivatkozások megszerzésére helyezi a hangsúlyt. Fontos azonban, hogy ugyanilyen fontos a már meglévő linkek karbantartása, állapotuk figyelemmel kísérése. Márpedig ha a helyzet úgy kívánja, az elveszett/törött hivatkozások visszaállítására is sort kell keríteni.
 
Ennek hasznos következményei lehetnek a következők:
  • Értelemszerűen helyzeti előnyt biztosít azokkal a versenytársakkal szemben, akik nem, vagy csak ímmel-ámmal törekszenek a linkek visszaállítására.
  • Biztosítja a linkérték visszaszerzését (megtartását).
  • A Google nem 404-es hibákat lát majd a webhely feltérképezése során. (A 404-es oldalakat a keresőmotor eltávolítja az indexéből, ami értelemszerűen erősen negatív irányba befolyásolja a webhely rangsorolását a SERP listákon.)

Inkább érdemes új linkeket építeni, mint az elvesztetteket (megtörteket) visszaszerezni (kijavítani)?

Az, hogy a linkek visszaszerzése, vagy az új linkek építése éri-e meg jobban, legalább két dolog függvénye. Mérlegelni kell az elvesztett link értékét, valamint a link eltűnésének okát is. Nyilvánvaló, hogy egy alacsony DR-értékkel rendelkező oldalról érkező hivatkozás elvesztése nem olyan nagy kár, mint a tekintélyes site-okról érkező linkeké. Tehát a gyenge webhelyekről származó hivatkozások visszaállítása nem éri meg a fáradtságot, inkább érdemes újakra szert tenni – ez tiszta sor.
 
Ennél érdekesebb kérdés, hogy miért veszett (tört) el a link. A hivatkozások elvesztésének számos oka lehetséges, és ezen okok megértése a kulcsa a link-visszaállítási projekt sikerének. (És annak, hogy megéri-e utánuk menni, vagy jobb elengedni őket.)

Tegyük fel, egy link azért veszett el, mert a linkelő oldalt törölte az indexéből a Google. Ebben az esetben az erről a webhelyről érkező linkek visszaszerzésére tett kísérlet csupán az idő vesztegetése. Egyfelől azért, mert semmi biztosíték nincs arra, hogy a Google-ből száműzött oldal valaha is visszatér. Másfelől pedig azért, mert ha esetleg mégis visszatér, az értéke jó darabig a lyukas garassal lesz egyenértékű.
 
Ugyanakkor az értékes és jó minőségű backlinkek visszaszerzése, visszaállítása megéri az erőfeszítést és az időt. A magas DA értékkel rendelkező (.gov, .edu) site-okról érkező linkek ugyanis nagyon jót tesznek egy SEO-zott webhely hitelességének és helyezésének. Tehát ha van lehetőség kijavítani vagy visszaszerezni egy-egy ilyen linket, az jobban megérheti, mint egy egészen újat a nulláról felépíteni.

Az elveszett (törött) linkek megtalálása, kijavítása

Azok a linkek, amelyek átirányított oldalakon „találhatók”, régi cikkekben, elsüllyedt oldalakon vannak eltemetve, visszaszerezhetők néhány egyszerű művelet elvégzése által. Ráadásul az elveszett linkek visszaállítása irányába tett lépések remek kapcsolatépítési lehetőséget is jelenthetnek.
 
Bár a linkvisszaszerzés célja felé számos úton el lehet indulni, van három lépés, amelyeket mindegyik irányban elindulva érdemes megtenni.
  • 1. lépés. Meg kell keresni és találni az elveszett (törött) linkeket, vagyis, hogy honnan hova vezettek, amikor még megvoltak.
  • 2. lépés. Érdemes számot vetni az elveszett (törött) linkek értékével kapcsolatban, és meghatározni, érdemes-e utánuk járni, megéri-e vissza- vagy helyreállítani őket.
  • 3. lépés. Javasolt felvenni az (ex)linkelő site-ok webmestereivel a kapcsolatot, és megkérni őket, hogy javítsák ki/állítsák vissza a törött vagy törölt linkeket.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni ugyanakkor a befektetés megtérülés fontosságát. Tehát csak akkor érdemes a visszaállítási/javítási processzust végig járni, ha a link méltó arra az időre, amit a műveletbe bele kell tenni. A feladat ugyanis egyáltalán nem kicsi. Szerencsére rendelkezésre állnak olyan instrumentumok, amelyek segítségével hatékonyan elvégezhető a munka.

A hivatkozások visszaszerzésének, helyreállításának eszközei

Számos eszköz közül választhat az, aki szeretné a feladatot jó hatékonysággal elvégezni, azonban a következőkben ezek közül kettőt mutatunk be.
  • Ahrefs
Az Ahrefs több, remekül használható eszközt kínál, amelyek segítségével azonosíthatók a törött, elveszett hivatkozások. A Site Explorer/Backlinks/Broken backlinks pont alatt lehetőség van az elveszett/megtört linkek azonosítására (ezeket általában pirossal emeli ki az eszköz). Ezek a calendar view nézetben egyébként szintén jelölve vannak.
  • Google Analitycs
A Google Analytics segítségével is nyomon követhetők az elveszett backlinkek.
Ehhez nem kell mást tenni, mint:
  • Létrehozni egy profilt
  • Kattintani baloldalon az acquisition (nyereség) gombra, ezután a legördülő menüben az all traffic (összes forgalom), majd a referals (beszámolók) pontra.
Az ezt követően megjelenő riport megmutatja, hogy hányan próbáltak hozzáférni a linkhez. Ezen információ alapján pedig meghatározható, érdemes-e a hivatkozás visszaszerzésével (kijavításával) foglalatoskodni.
 
Ha sikerült beazonosítani az elveszett/megtört linkeket, és meghatározni, hogy megéri-e velük foglalkozni, nincs más hátra, mint felvenni az (ex) hivatkozó oldal webmesterével a kapcsolatot. A legjobb az egészben az, hogy általában könnyebb őket rávenni egy régebbről már meglévő link kijavítására, mint egy új elhelyezésére. Már csak azért is, mert egy hibás link nem csak a SEO-zott oldalnak okoz problémát, hanem a linket elhelyező site-nak is, hisz a felhasználók ritkán örülnek, ha olyan hivatkozásra kattintanak, ami a semmibe vezet.

Összegzés

A link-visszaállítás az egyik legegyszerűbb kapcsolatépítési stratégia, amely a legmagasabb ROI-t képes elérni, ha megfontoltan végzik el. A megfelelő eszközök segítségével visszanyerhető a linkérték, előny szerezhető a versenytárssakkal szemben, és javítható a webhelye SEO-ja. Az elveszett vagy megszakadt hivatkozások helyreállítása azonban állandó erőfeszítést és figyelmet igényel. Érdemes tehát nyomon követni, és folyamatosan karbantartani a visszamutató linkprofil alakulását. Így biztosítható, hogy a legtöbbet lehessen kihozni a visszamutató linkek jelentette lehetőségekből.

Mindazonáltal, ha segítségre van szüksége a linképítéshez, szakértőkből álló csapatunk örömmel támogatja az Ön erőfeszítéseit az elveszett linkek visszaszerzésében. Ha kiváló minőségű backlinkek létrehozásában, egyszóval a keresőmotorok eredményoldalain elért helyezések javításában érdekelt, bátran vegye fel cégünkkel a kapcsolatot.
 


 
Vissza a cikkekhez