KezdőlapBlog Dióhéjban az affiliate marketingről
Az affiliate marketing vagy más néven partnermarketing, illetve influenszer marketing a marketing egy speciális formája. Ennek során egy magánszemély/cég (partner) speciális hivatkozások használatával a saját blogjáról/vlogjáról, webhelyéről forgalmat terel egy másik cég (megbízó) webhelyére.  (Ami általában egy webáruház). Ha az átterelt felhasználók végrehajtják az elvárt konverziót (ami általában vásárlás), akkor a cég jutalékot fizet az adott magánszemélynek.
 
Az affiliate marketing különösen a blogszférában örvend nagy népszerűségnek, ami a koncepció lényege miatt nem is meglepő. A módszer tulajdonképpen nem más, mint egy termék ajánlása. A bloggerek (jó esetben) eleve egy téma szakértői, követőbázissal rendelkeznek, akik egybeeshetnek egy-egy terméktípus célcsoportjával.
 
Például a barkács (DIY) blogok követői valószínűleg maguk is gyakran vásárolnak barkácsgépeket, szerszámokat, alapanyagokat. A bloggerek véleményére adnak az olvasóik, kíváncsiak rá, hogy ők maguk milyen eszközökkel, alapanyagokkal dolgoznak. Milyen módszert, eljárást, terméket tartanak jónak vagy rossznak, így a profilukba vágó termékeket nagy hatékonysággal tudják népszerűsíteni.  Sok blogger él is az affiliate marketing lehetőségeivel. Vagyis sokan helyeznek el partnerhivatkozásokat cikkeikben, videóikban, hogy az ezek által generált vásárlások profitjából ők is részesedhessenek.
 

Affiliate marketing a gyakorlatban

A dolog a gyakorlatban úgy működik, hogy a blogger/vlogger a cikkében, tartalmában (ahhoz kapcsolva) elhelyez egy egyedi azonosítóval ellátott linket. Ennek segítségével a kereskedő be tudja azonosítani, hogy mely vásárlók érkeztek hozzájuk innen. Az így lebonyolított vásárlások értékéből meghatározott százalékos jutalékot kap a partner.
A blogger (partner) feladata annyi, hogy megfelelő tartalmat gyártson, és ott ezt a linket elhelyezze. A link előállítása, a vásárlások bonyolítása, a számlázás, szállítás stb. a kereskedő feladata.
 

Előnyök

Keringenek olyan városi legendák, hogy affiliate marketinggel nagyon kevés munkával milliókat lehet keresni havonta. Bár vannak kevesek, akik valóban kereshetnek ennyit (például némely influenszer), de nagyon sok munka áll mögötte. (Még akkor is, ha ez a külső szemlélő számára nem látható.)
 
  • Az affiliate marketing minimális pénzügyi befektetéssel elkezdhető, ellentétben például egy webáruház indításával. A folyamatos minőségi tartalomkészítés viszont nagyon-nagyon sok munkával és energiabefektetéssel jár, amit nem spórolhatunk meg a siker útján. (Igénybe vehetünk persze külső segítséget ezek elkészítéséhez, az viszont pénzbe kerül.)
  • Főállásban ebből megélni nem igazán lehet, viszont passzív mellékjövedelemként megállja a helyét. A munkát viszont ekkor is bele kell tennünk. Ki kell építenünk egy működő rendszert, fel kell építeni a követőbázisunkat és meg kell írni a tartalmainkat. A dolog szépsége, hogy ha egyszer sikerül egy igazán ütős tartalmat létrehozni, az a későbbiekben is, folyamatosan generálhatja a vásárlásokat. Ezáltal pedig hosszú távon növelheti a bevételeinket.
  • Az affiliate marketing rugalmas kereteket biztosít. Új tartalmakkal növelhetjük a bevételeinket, esetleg más kereskedőkkel is együttműködésre léphetünk; ha pedig sikeresek vagyunk, magasabb jutalékot is kialkudhatunk.
 

Hátrányok, nehézségek

Igaz, hogy pénzügyi befektetést nem igényel, de előzetes idő-, munka- és energiabefektetést annál inkább. A tartalmakat el kell készíteni, azokat el kell juttatni a közönséghez, ki kell várni amíg reagálnak stb. Az affiliate marketingbe fektetett munka általában lassan térül meg, és nincs garancia a sikerre.
 
Hiába készítjük el a legjobb tartalmakat, sokszor előfordul, hogy átkattintanak a látogatók a kereskedő weboldalára, nézelődnek, de nem vásárolnak semmit. Mivel az affiliate marketing egy tisztán jutalékos, teljesítményalapú rendszer, ilyen esetekben a partner egy fityinget sem keres. A bevételünk tehát változó összegű, azaz mindig bizonytalan lesz.
 
Semmilyen ráhatása nincs az ajánlott termékek későbbi minőségére, a szállítás idejére, a szolgáltatás színvonalára, körülményeire és így tovább. El kell fogadni, hogy ezek a dolgok kívül esnek az ajánló hatáskörén.
 
Sokan foglalkoznak affiliate marketinggel, a verseny igen erős. Nehéz kiemelkedni a többiek közül, ezért nem könnyű jelentős bevételre szert tenni.
 

A partner marketing szabályai

A termék népszerűsítésének mikéntje a bloggerre van bízva, mindenki úgy csinálja, ahogy a legjobbnak gondolja.
 
  • Van, aki nem sokat teketóriázik, kerek perec bemutatja az adott terméket, elmondja, hogy szerinte miért jó, ő miért szereti, használja.
  • Mások árnyaltabban nyúlnak a problémához. Például egy DIY blogger nagyon szépen felújít egy régi tárgyat. Ennek folyamatát pedig úgy dokumentálja, hogy a használt szerszámok (márkajelzéssel együtt) jól láthatóak legyenek. Kihangsúlyozza, hogy miért éppen ezt a gépet, szerszámot használja, és természetesen be is linkeli. A cikk nem az adott szerszám tulajdonságait mutatja be. Egy munkafolyamatot ismertet, amihez az ajánlott gép vagy szerszám a lehető legmegfelelőbb volt.
  • Ami viszont kötelező: ha egy hivatkozást bizonyos cég partnereként helyezünk el a tartalmunkban, azt minden esetben jelezni kell. Egyrészt etikai okokból. Hiszen az olvasónak, nézőnek joga van tudni a szponzoráció tényéről, mert ez befolyásolhatja a hozzáállását és a döntését. Másrészt az elmaradásának jogi következményei lehetnek.
Vissza a cikkekhez