KezdőlapBlog Mi az a dropshipping? Csakugyan pillanatok alatt milliomosok lehetünk?
Az online vásárlás növekvő népszerűségével párhuzamosan szaporodnak a webáruházak, amelyeknek egy jelentős része a dropshipping üzleti modelljére épül.
 

A dropshipping lényege

 
A dropshipping egy jellemzően online kereskedőknek, webáruház tulajdonosoknak szóló kereskedelmi modell. Lényege, hogy az értékesítő fél (webáruház) nem tartja raktáron az online boltban árult termékeket, hanem egy vele szerződésben álló nagykereskedőtől vagy gyártótól vásárolja meg akkor, ha egy vásárló tőle már megrendelte. Az árut a nagykereskedő közvetlenül a megrendelőhöz postázza, így az értékesítő fél (webáruház) fizikailag nem is találkozik a termékkel, kizárólag a megrendelést bonyolítja (adminisztráció, fizetés, számlázás). A termékért a fogyasztó a webáruháznak fizet, az pedig a beszállítónak. A dropshipping kereskedő haszna a nagykereskedelmi és a kiskereskedelmi ár közötti eltérésből adódik. A vásárló többnyire nincs is tisztában azzal, hogy az online bolt csak közvetítő, mert nincs címkézési kötelezettség.
 
A dropshipping újdonsága a hagyományos viszonteladáshoz képest, hogy az értékesítő kereskedőnek nincsen kézzelfogható árukészlete. Webáruházában csak a beszállítója tulajdonában lévő termékek adatai találhatók, tehát csupán virtuális árukészlettel rendelkezik. Fizikailag csak akkor vásárolja meg a terméket a nagykereskedőtől, ha azt (a webáruházon keresztül) tőle valaki már megrendelte.
 

A dropshipping előnyei

 
Ez a módszer számtalan kezdeti előnnyel bír egy hagyományos bolthoz képest, ezért is terjedt el igen gyorsan.
 
  • Nagy vonzerőt jelent, hogy egy hagyományos bolthoz képest jóval alacsonyabb a tőkeigénye, hiszen nem kell költeni a fizikai termékek megvásárlására. A működési költségek is alacsonyabbak, hiszen, ha nincs raktárkészlet, nem szükséges raktár sem, sőt személyzet sem, ami azt működteti.
  • Téves viszont az az elképzelés, hogy akár nulla tőkével is elindítható egy dropshipping vállalkozás. Még ha a raktárkészlet felhalmozásának összegét távolról sem közelíti meg, de ajánlatos egy jelentősebb összeget szánni a reklámra és a marketingre. A verseny a piacon szinte öldöklő, annak, aki talpon akar maradni, ismertségre kell szert tennie, valamivel ki kell tűnnie a többiek közül, tehát érdemes az energiákat a marketingre és az értékesítésre összpontosítani.  
  • Ezen kívül még számos egyszeri és állandó költséggel is számolni kell, mint például a webhely üzemeltetése, a domain ára, az oldal programozásának, az alkalmazásoknak és az e-kereskedelmi bolti rendszernek (pl. Magento, Ecwid, WooCommerce, Shopify stb.) a költsége.
  • Mivel virtuális termékkínálatról van szó, a termékek száma kis túlzással akár a végtelenségig is bővíthető. A tapasztalat azt mutatja azonban, hogy érdemes alaposan tájékozódni, és a mennyiség helyett inkább minőségre helyezni a hangsúlyt, valamint olyan termékeket összeválogatni, amelyekkel még nem telített a piac.
  • Kétségkívül vonzóvá teszi ezt a modellt az is, hogy egy laptop és internethozzáférés birtokában gyakorlatilag a világ bármely pontjáról működtethetjük webshopunkat.
 

A dropshipping hátrányai

 
  • A módszer egyik legnagyobb előnye – a fizikai raktárkészlet hiánya – az egyik legnagyobb hátránya is egyben. A dropshipping kiskereskedő nem látja az eladott árukat, és nincs befolyása a szállításra sem. Még akkor sem ismeri az eladott termék valódi minőségét, ha igyekszik gondosan eljárni, és próbadarabot rendelt a termék előzetes ellenőrzésére. Ki van szolgáltatva a beszállítójának nagyon sok tekintetben (az áru minősége, csomagolása, a szállítás időpontja stb.).
  • Az áruk gyakran elvesznek vagy megsérülnek, különösen Kínából történő szállításkor. Ezek cseréje, pótlása idő- és energiaigényes feladat, és a zökkenőkkel tarkított szállítási folyamat negatív irányba befolyásolja a vásárlók elégedettségét. Szintén gyakori probléma az ázsiai kereskedők rendkívül hosszú szállítási ideje.
  • Ha több beszállítóval dolgozik együtt a dropshipping kereskedő, előfordulhat, hogy egy vásárló kosarában lévő három termék három különböző beszállítótól való. Ilyenkor nem kifizetődő a három szállítási költséget a vásárlóra terhelni, mert az átverésre fog gyanakodni a horribilis összeget látva, és valószínűleg eláll a vásárlástól.
  • A vásárlók megnyerése érdekében minden online áruház igyekszik a legalacsonyabb áron kínálni az adott terméket, de ezt csak a saját haszna csökkentésével tudja megtenni, így a haszonkulcs általában kimondottan alacsony, ami az egyik legnagyobb hátránya ennek a kereskedelmi modellnek. Rendkívül nagy versenyre kell számítani, mivel sok webshop próbálja ugyanazt a terméket értékesíteni.
  • Az online kereskedelem világában a visszaküldések igen gyakoriak, egyes felmérések szerint ez az arány pl. a ruházati termékek esetében akár 50% is lehet. Ezek kezelése logisztikai kihívás, mivel a visszaküldött termékeket egy megadott átvételi címen át kell venni, és onnan visszaküldeni a gyártónak vagy a nagykereskedőnek a pénzvisszatérítés érdekében.
 
Nem olyan könnyű tehát egy dropshipping modellre épülő webáruházzal milliomossá válni, mint azt az interneten terjedő sikersztorik és interjúk alapján gondolnánk. Téves elképzelés, hogy dropshippinggel munka- és energiabefektetés nélkül jelentős jövedelemre lehet szert tenni. De azért ne is temessük az online kereskedelemnek ezt a formáját. Működik a módszer, csak jól kell csinálni.
 

Hogyan csináljuk jól?

 
A beszállító kulcsfontosságú szerepet játszik a történetben, ő a felelős többek között a termék minőségéért és a szállításért. Éppen ezért nem lehet elég energiát fordítani a megfelelő partner(ek) megtalálására. Nem érdemes olyan beszállítótól vásárolni, aki már a sokadik viszonteladója egy terméknek, mert addigra már mindenki rátette a maga hasznát, és ezzel jelentősen megemelte a termék árát. Jó árakért érdemes visszamenni egészen a gyártóig, és tőle vásárolni.
 
A beszállítók és a dropshipping cég közötti adatcserének, például aktuális készlet, árváltozások, új termékek, szállítási határidők, szállítás nyomon követése stb., a lehető legtökéletesebbnek kell lennie, mert ellenkező esetben előállhat az a kínos helyzet, mint például hogy a webáruházban még kapható olyan termék, amit a gyártó már nem gyárt.
 
A beszállító kiválasztásánál a legfontosabb szempont a jó termékminőség és a gyors szállítás. Ez utóbbi akkor garantálható, ha a partnernek raktára van nálunk vagy a közeli országokban. Egy olyan webáruháztól, ahol a szállítási idő 30–60 nap, hamar elpártolnak a vásárlók.
 
A dropshipping tehát egy életképes online kereskedelmi módszer. Megvannak az előnyei és a hátrányai, mint minden dolognak. Igaz, hogy jóval kisebb kezdő tőke szükséges hozzá, mint egy valódi bolthoz vagy áruházhoz, de jelentős mennyiségű munkát, időt és energiát kell belefektetni ahhoz, hogy jól működjön. Kiemelt fontosságú a megfelelő, megbízható beszállító partnerek, a jó minőségű termékek megtalálása, a webáruház arculatának felépítése és a folyamatos reklám. Gyors meggazdagodásra ne számítsunk, de kitartó munkával sikerre vihetjük online áruházunkat.
Vissza a cikkekhez