KezdőlapBlog Miért eshet vissza a webhelyek Google-rangsora?
A Google rangsorban elért helyezés hirtelen és jelentős romlása frusztráló és ijesztő jelenség. Különösen akkor lidérces az élmény, ha az embernek fogalma sincs a drasztikus esés okairól. A Google 200 különböző tényező alapján határozza meg a webhelyek rangsorát, így számos oka lehet annak, amikor egy site helyezése hirtelen bezuhan.
Szerencsére a pozícióvesztés okainak többsége kis idő befektetése és némi erőfeszítés árán könnyen orvosolható, azonban, ha a site helyezése egyik napról a másikra zuhan be, nem kizárt, hogy sok munkába kerül majd, és akár hónapokig is eltarthat, míg sikerül visszaszerezni az elvesztett pozíciókat.
 
Természetesen a rangsor hirtelen zuhanása miatt nem kell azonnal kétségbe esni – lehetséges ugyanis a felépülés. Nézzük, melyek azok a leggyakoribb problémák, amelyek a drasztikus pozícióvesztéshez vezethetnek és hogyan oldhatók meg, előzhetők meg a bonyodalmak!
 
A rangsorban elért pozíciók drasztikus romlásának második leggyakoribb oka, amikor csak egy-két rangsorolási tényezőre koncentrál az oldal, az összes többiről azonban nem hajlandó tudomást venni. Holott a stabil, hosszú távon fenntartható jó helyezés kulcsa, hogy a site minél többféle rangsorolási tényezőt figyelembe véve szálljon versenybe. Ha például a SEO erőforrások a webhely visszamutató hivatkozásainak építésére koncentráltak a minőségi tartalom vagy a gyorsan betöltődő honlap rovására, akkor a hirtelen pozícióvesztés bekövetkeztének valószínűsége jelentős.

Kanonizálási problémák miatt a Google ismétlődő tartalmakat lát a site-on

 
Ha egy oldal több URL-en keresztül is elérhető, vagy több verzió – például http illetve https protokoll – alatt is indexelve lett, a Google nehezen tudja eldönteni, hogy az oldal melyik változatát jelenítse meg a találati listán, ezért végül, mint duplikált tartalmat, egyik verziót sem jeleníti meg. A kanonikus URL (gyűjtő URL) beállításával a webmesterek kijelölhetnek – kanonizálhatnak – egy-egy oldalt, melyet a Google mint fő verziót jelenít meg a találatok között, ezzel a duplikált tartalmak okozta pozícióromlás megelőzhető. Igen ám, de ha a site-ra hivatkozó külső webhelyek a nem kanonizált oldalra hivatkoznak, az megint csak elbizonytalaníthatja a Google-t: melyik oldalt szeresse? Ebben az esetben érdemes felvenni a kapcsolatot a hivatkozó site webmesterével, és rávenni őt arra, hogy a megfelelő, kanonizált oldalra mutató linkkel hivatkozzon.


Forrás: moz.com
 

Szerverproblémák miatt hosszabb idejű leállásokat produkál az oldal

 
A Google meglehetősen elnéző a rövid ideig tartó szerverproblémákkal kapcsolatban. Ha a webhely karbantartás miatt áll, vagy egy-két napig elérhetetlen, az a rangsorolást nem befolyásolja. Ha azonban a keresőmotor több napig nem tud hozzáférni webhelyhez, az negatív hatással lehet a helyezésékre. Ezért, ha előre tervezett karbantartásra kerül sor, érdemes 503-as kód elhelyezésével tájékoztatni a Google-t arról, hogy a kimaradás átmeneti.
 

Rosszindulatú (malware) programok jelenlétét észleli a Google a site-on

 
Bár a rosszindulatú programok webhelyen való jelenléte közvetlenül nem rontja a rangsorolást, az előkelő helyezésekből származó forgalom nagyságára jelentős hatást gyakorolhat. Ha ugyanis a Google rosszindulatú programok jelenlétét észleli egy webhelyen, erről a találati listán jól látható módon figyelmeztetést jelenít meg a felhasználók számára, akik emiatt nagy valószínűséggel le sem kattintják az oldalt. Szerencsére több különböző eszköz is rendelkezésre áll, melyek segítségével ezen rosszindulatú programok detektálhatók és eltávolíthatók. Ha a fertőzés-mentesítés sikeresen megtörténik, a Google megszünteti a rosszindulatú programok jelenlétére utaló figyelmeztetést, így az elvesztett forgalom hamar visszaszerezhető.
 

Az algoritmus-frissítések következményei nem kívánt hatást gyakorolnak az oldal helyezéseire

 
A Google – és a többi keresőmotor – a minőségi találatok biztosítása érdekében rendszeresen kiigazításokat végez az indexelést és a site-ok rangsorolását végző algoritmusok működésében. Márpedig ezek a finomhangolások iparágtól függetlenül azonnali és drasztikus változásokat okozhatnak a site-ok rangsorban felvett pozícióira nézve. Vagyis, ha a webhely szabályosan – csakis white hat módszerekkel – játszik, és technikai problémáktól is mentes, akkor nagy valószínűséggel egy ilyen algoritmus-frissítés okozza a site visszaesését.  


Forrás: Advanced Web Rankings
 
Bár a frissítések rendszeresek, nem mindegyikük kap széleskörű figyelmet. Például a Panda 4.1 és a Penguin 3.0 update bevezetését óriási érdeklődés övezte, és ezek jelentős változásokat idéztek elő az oldalak rangsorolásában, azonban léteznek kisebb horderejű, akár heti több alkalommal, bejelentés nélkül végrehajtott update-ek is. Az adatfrissítésnek is nevezett kiigazítások negatív hatása elleni hatékony védekezés lényegében lehetetlen: az egyetlen járható út ilyenkor a webhely SEO-jának javítása, hogy jobb, erősebb legyen a honlap. A nagyobb, nevesített frissítések esetében, amikor a rangsorolási tényezőkön nyilvánosan változtat a Google, a rangsorolás bezuhanása megelőzhető a frissítés által érintett tényezők figyelembevételével, és azok SEO stratégiába történő beépítésével.
 

Kétes minőségű visszamutató hivatkozások rontják a site tekintélyét

 
Még ha a klasszikus, jól bevált technikák segítségével történik is a linképítés, akkor is becsúszhat a site linkprofiljába egy-egy rossz minőségű spam hivatkozás, vagyis olyan link, amelynek a Google csekély értéket tulajdonít, estleg nem releváns site-ról, vagy rossz környékről érkezik – márpedig elég néhány ilyen spam link, és a Google máris rontja a webhely rangsorát. Az az eset is előfordulhat, hogy egy másik site webmesetere hivatkozik a webhelyre egy gyenge minőségű link elhelyezésével. Ilyenkor egyszerűen meg lehet kérni a hivatkozó site webmesterét, hogy vonja vissza a hivatkozást, de jó szolgálatot tehetnek az olyan eszközök is, mint amilyen például az Open Site Explorer, vagy a Search Console disavow link funkciója, melyek segítségével könnyen eltávolíthatók a gyanús hivatkozások.
 

Jelentős változások történnek a site backlink profiljában

 
Könnyen elképzelhető az az eset, amikor a site jó minőségű linkjei eltűnnek, mert például megszűnik a hivatkozó oldal, vagy a linkelő site webmestere eltávolítja a hivatkozásokat. Ha a webhely linkprofilja elég változatos, néhány hivatkozás eltűnése még nem okoz problémát, azonban, ha a linkek tömegesen vesznek el egyik napról a másikra, akkor a rangsorcsökkenés borítékolható.
 
Természetesen, ha nagyon jó minőségű linkeket veszít az oldal, akár-egy két ilyen hivatkozás eltűnését is megszenvedheti a hivatkozott site, mert így a linkkel együtt a link által a webhelynek kölcsönzött tekintély is elvész. Ha például a site egy .edu linkre tett szert, de a nagyon tekintélyes domainen lévő oldal webmestere úgy dönt, hogy nofollow címkével látja el a linket, vagy teljesen eltávolítja azt, akkor a hivatkozott webhely rangsorolása romlani fog, különösképpen akkor, ha új a site.
 
Meglepő lehet, pedig igaz, hogy a nagy tekintélyű visszamutatkozó hivatkozások megszerzése akár negatívan is befolyásolhatja a site rangsorban felvett pozícióját Kiváltképp akkor, ha a hivatkozott oldal új (fiatalabb, mint 3 éves), nem túl tekintélyes, és kevés linkje van. Egy jelentős, pozitív irányú változás – pl. egy .edu vagy .gov domainről érkező link – rövid időre rangsorcsökkenést okozhat, mivel a jó minőségű / rossz minőségű linkek linkprofilon belüli megoszlásának is van egy optimális aránya, és amikor egy kezdő oldal kap magas DR értékkel rendelkező hivatkozást, a Google-nek az egész rangsort újra kell számolnia, ez pedig furcsa ingadozásokkal jár. Az anomália egyébként néhány hét elteltével megszűnik, és természetesen megkapja a site a jól kiérdemelte helyét a SERP-listákon.
 
Nem gyakori, bár nem is példa nélküli a negatív SEO-támadás esete, amikor a site versenytársa vagy más rosszindulatú entitás helyez el a webhelyre mutató spam linkeket, hogy csökkentse annak tekintélyét. Annak, aki aggódik emiatt, vagy csak szeretné ellenőrizni a visszamutató profilja minőségét, érdemes kipróbálnia az ingyenes backlink-ellenőrző eszközök valamelyikét, vagy az aHrefs Backlink Checker szolgáltatását.
 

A tartalom minőségének romlása

 
Bár nem ez a leggyakoribb oka a hirtelen rangsorvesztéseknek, de még a legjobb tartalom is óhatatlanul veszít idővel a minőségéből. Könnyen elképzelhető, hogy a tartalommal (írással, publikálással stb.) kapcsolatos megközelítés megváltozása negatív irányban befolyásolhatja a site pozícióját.
A Google nagyon szereti a hosszú – akár több ezer szóból álló –, részletes, a felhasználó számára hozzáadott értéket képviselő, könnyen áttekinthető, eredeti tartalmakat. Ha a site-on megjelenő anyagok kevésbé alaposak, sietősen összedobottak, nehezen átláthatók, akkor a Google azt hiheti, hogy ezek a tartalmak az olvasók számára kevésbé hasznosak, tehát az ilyen tartalmakat publikáló oldalaknak nincs helyük a jobb pozíciók környékén.
 
Természetesen jó ízléssel, elmélyült módon releváns témákról írni heti vagy pláne napi rendszerességgel nem csekély kihívás, márpedig bármilyen apró, a tartalmak megírásával, közzétételével kapcsolatos megcsúszás is okozhat átmeneti ingadozást az online rangsorokban.
Ha például olyan anyag kerül ki a honlapra, amely duplikátum, tehát tartalmilag megegyezik egy, a neten már közzétett tartalommal, akkor azt a Google azonnal szankcionálással honorálja, és a site-ot hátrébb sorolja. Ez azért van így, mert a cég szeretné megtartani a felhasználóit, ezért törekeszik megkímélni őket a „volt már”, vagy a „többször is volt már” nem túl izgalmas élményétől. Mindenekelőtt érdemes tehát átfésülni a webhelyeket, és kidobni a duplikált anyagokat.
 
A tartalmak szabálytalan időközönként történő közzététele is negatív irányban befolyásolhatja az oldal rangsorolását. Ha például hosszú időn keresztül heti három alkalommal kerül publikálásra bejegyzés, azután egy hónapig nem történik semmi, ezt a Google észlelni fogja, és büntetni fog miatta (ennél a pontnál bizonyulhatnak különösen hasznosnak a vendégblog szolgáltatók).
 
Szintén lehet némi rangsorvesztéssel számolni akkor, ha hirtelen változás áll be a tartalmak témájával kapcsolatban: ha például a palacsinta a site-on megjelenő tartalmak témája, de egyszer csak megváltozik a fókusz, és hirtelen a hurkáról szólnak a posztok, akkor a palacsinta szóra valószínűleg veszíteni fog az oldal a pozíciójából.
 

Hibás módosítások a robots.txt vagy a .htacces fájlban

 
A robots.txt és a .htacces fájlok apró módosításai nagy változásokat okozhatnak a site-ok pozícióiban. A robots.txt tartalmazza azokat az utasításokat, amelyeket a keresőrobotoknak követniük kell a webhely meglátogatásakor. A site webmestere a robots.txt-ben foglalt parancsokkal utasíthatja a robotokat, hogy hagyjanak figyelmen kívül bizonyos oldalakat, hogy mely linkeken haladhatnak tovább stb. Ha például „sikerül” véletlenül, tehát nem szándékosan, úgy frissíteni a robots.txt fájlt, hogy a Google a webhely oldalainak tömegeit hagyja figyelmen kívül (ez az eset gyakrabban megesik, mint elsőre gondolná az ember), akkor nyilvánvalóan jelentős teret veszít az oldal a keresőtalálati listákon. Érdemes tehát kétszer is leellenőrizni a robots.txt-ben eszközölt változtatásokat.
 
A .htacces fájl segítségével a webhely oldalainak és bejegyzéseinek átirányítása szabályozható. A nem megfelelő beállítások következtében előfordulhat azonban, hogy 404-es hibákat vagy mindenfelé kusza átirányításokat produkál majd a site. Ha nem közvetlenül maguk a webmesterek, hanem harmadik féltől származó beépülő modul segítségével szerkesztik a fájl tartalmát, extrém esetben előfordulhat, hogy a fájlt feltörik, és rosszindulatú webhelyekre mutató átirányításokat helyeznek el.
 

Új versenytárs felbukkanása

 
A helyzet az, hogy számtalan webhely törekszik a jó pozíciók megszerzésére. Márpedig ha egy új versenytárs jelenik meg a mezőnyben nagyszerű új oldallal és rengeteg érdekes tartalommal, akkor az a site könnyen elorozhatja a jobb helyeket. Eközben természetesen a régi versenyzők is újíthatnak a gyakorlataikon, és vonzóbbá válhatnak a Google szemében. Ebben az esetben fokozni kell a SEO erőfeszítéseket, vagy találni egy olyan lefedetlen rést, amelyet betöltve előnyre lehet szert tenni.
 
A verseny kiélezett – mondhatni alattomos – és még azok a cégek sem érezhetik a megszerzett
pozícióikat biztonságban, amelyek speciális termékeket, szolgáltatásokat kínálnak, mert egy nagyon hasonló profillal operáló versenytárs bármikor megjelenhet. Igaz, az első helyek megszerzése sok időbe telhet, ezért nem valószínű, hogy egy új kihívó egykönnyen az élre törhet – de nem is kizárt.
Egy versenytárs-elemzés keretében azonban a helyezt és a kilátások egyszerűen tisztába tehetők: hajtott végre valamelyik kihívó jelentős változtatásokat a honlapján a közelmúltban? Lassan, de biztosan emelkedik valamelyik honlap tekintélye a neten? Az mindenesetre biztos, hogy annak, aki szeretné megőrizni az elért eredményeit, több energiát és időt kell beletennie az oldala optimalizálásába, mint a kihívóinak – vagy, mint ahogy arról már volt szó, piaci rést találnia.
 

Az indexelt oldalak számának csökkenése

 
A Google-nek információt kell gyűjtenie az interneten lévő oldalakról, hogy a rangsorokat felállíthassa. Ha az információgyűjtési folyamat – feltérképezés – valamilyen oknál fogva problémába ütközik, megakad, a site pozíciókat veszthet.

 A Google webhelykeresés funkcióval ellenőrizhető, hogy a site hány oldalát indexelte a kereső – ha csökkenés tapasztalható az indexelt oldalak számát illetően, akkor baj van.
Ideális esetben a webhely összes oldalát meglátogatják a Google robotok, információkat gyűjtenek, majd felveszik – indexelik – az oldalakat az adatbázisba, vagyis kereshetővé teszik azokat a felhasználók számára. Igen ám, de a művelet sikeres végrehajtását több tényező is akadályozhatja – vagy akár meg is hiúsíthatja. Ilyen eset lehet, amikor az oldal jelszóval védett, vagyis a botok előtt le van zárva, a 404-es hibák vagy szerverproblémák is akadályozhatják a folyamatot, illetve az is előfordulhat, hogy az oldal túl nagy ahhoz, hogy beleférjen a robotok véges idő és erőforrás keretébe.
 
Bizonyos esetekben – ha a site megsérti a Google szabályzatát – előfordulhat, hogy úgynevezett manuális büntetés keretében a keresőmotor deindexeli, tehát törli az adatbázisból, vagyis láthatatlanná teszi a site-ot, ami értelemszerűen lenullázza a webhely forgalmát, tehát tanácsos a Google szabályai szerint játszani. A különböző webmester eszközök is nagy segítséget jelenthetnek a térképezési és indexelési hibák detektálásában, kijavításában.
 

Google büntetések

 
A gyenge, spam jellegű honlapok kiszűrése és a minőségi site-ok előtérbe helyezése érdekében a Google keményen fellép az irányelveit sértő webhelyekkel szemben. Azok a SEO-technikák, amelyek régebben általánosan bevett gyakorlatnak számítottak, a Google okosabbá válásának következtében ma már feketelistán szerepelnek. Ha tehát egy site ezekkel a módszerekkel operál, büntetésre – a találati listán történő hátrébb sorolásra, vagy teljes láthatatlanná tételre – számíthat, majd pedig hosszas procedúrára, ha szeretné visszaszerezni az elvesztett pozícióit.
 
Melyek ezek a kerülendő technikák?
  • Kulcsszóhalmozás: a módszer lényege, hogy az oldal tömve van kulcsszavakkal azért, hogy minél több keresésre jelenjen meg. A technika olvashatatlan, a Google számára, vagy inkább megtévesztésére írt tartalmakat eredményez, ezért nem vezet messzire; vagyis érdemes természetes módon beépíteni a kulcsszavakat a szövegekbe.
  • Mesterséges linképítés: a linkek vásárlása, a két fél közötti linkcsere, a linkfarmok szolgáltatásaink igénybevétele láttán a Google a „szemöldökét ráncolja”. A linképítést érdemes konzervatív módon, a „kreatív”, „találékony” módszereket mellőzve elvégezni; például vendégblog posztot írni, majd a posztrét cserébe elhelyezni az író oldalának linkjét a posztot megjelenítő oldalon az a fajta win-win megoldás, amelynek a Google is, a webmesterek is és a felhasználók is örülnek.
  • Duplikált tartalom: a Google nem szereti az ismétlődő contentet, mivel a felhasználói élményt rontja, ha ugyanazzal a tartalommal találkoznak a userek, ezért szankcionálja a módszert. Emiatt például azok az e-kereskedelmi site-ok, amelyek a termékleírásaikat közvetlenül a gyártótól másolják, bajba kerülhetnek. Érdemes ezért eredeti contentet írni, és plágiumellenőrző eszközök segítségével tesztelni még publikálás előtt a tartalmakat. 
  • Szűkszavú (vékony) tartalom: a keresőmotor az információgazdag contentet preferálja, tehát nem érdemes spórolni a szavakkal – emiatt azok a site-ok, amelyek hirdetések megjelenítésére szolgálnak, ritkán szerepelnek jól.
  • Visszaélés a horgonyszövegekkel: korábban a kulcsszavak használata a linkek horgonyszövegében szokványos módszernek számított SEO szakértő körökben, azonban a 2012-es Penguin Frissítésnek köszönhetően ez a gyakorlat ma már nem javasolt – érdemes tehát a horgonyszövegeknek természetes, valódi kifejezéseket tartalmazniuk.
 

A véletlen, mint a Google szeszélye

 
A site-ok hirtelen bezuhanása esetén sajnos a véletlennel mint rangsorolási tényezővel is számolni kell. A Google Dance-nek nevezett jelenség azokra a megmagyarázhatatlan rangsorváltozásokra utal, amikor véletlenszerűen megkeverednek a site-ok pozíciói. A Google szeszélyének következményei szerencsére nem véglegesek; tehát ha a helyezések azért borultak meg, mert a keresőmotornak „rossz napja van”, nagyon nem kell aggódni, mert előbb-utóbb a rangsor visszatér az normális kerékvágásba.
 
A fentiek alapján jól látható, hogy számos tényező szerepet játszhat a webhelyek pozícióinak egyik napról a másikra történő bezuhanásában. Akár szerverproblémák, akár algortimus-frissítések, akár a Google büntetései okozzák a problémákat, először mindenképpen azonosítani kell a bajok forrását, majd a diagnózis alapján elvégezni a szükséges ellenintézkedéseket. Ha támogatásra van szüksége, és szeretné megtudni, miért esett vissza a honlapja helyezése, egy SEO-audit segíthet feltárni a problémákat, így visszaszerezheti az elvesztett pozícióit.

 
Vissza a cikkekhez