Az Apple iphone története: Steve Jobs, Iphone 12, 11, 10

Az Apple IPhone története

Az Apple IPhone-t 2007. január 9.-én mutatta be az Apple vezérigazgatója Steve Jobs. A helyszín a San Franciscoi Mac World konferencia volt, ahol egy olyan telefon került a figyelem középpontjába, mely érintőképernyővel, fényképezőgéppel és web böngészési lehetőségekkel rendelkezett. Úgy nyilatkozott Jobs a termékről már akkor, hogy öt évvel megelőzi ez a készülék a többi mobiltelefont, varázslatos és forradalmian új dolognak tartották. Közel egy órát töltött azzal Jobs, hogy bemutassa és elmagyarázza az eszköz használatát a jelenlévőknek. Hat hónapot kellett várni, hogy hivatalosan is megvásárolható legyen. Június 29.-én értékesítették az első Apple IPhone-t hatalmas felhajtás keretein belül. Az emberek hosszú sorokba állva várakoztak, hogy az elsők között tudják megvásárolni. Az első hétvégén közel 270 000 darabot adtak el belőle. 2008 júniusában indította el az Apple a Store-t, amely lehetővé tette a felhasználóknak, hogy különböző alkalmazásokat töltsenek le.

Apple Iphone 12

Iphone 12

Ezek elősegítette a telefon alkalmazását játékokhoz, közösségi médiához és sok egyéb tevékenységhez. A valaha készített egyik legkelendőbb telefonok között tartják számon a mai napig. Emberek milliói használják, egyetlen készülékkel szinte minden elérhető, sok más eszközt kiváltva, kezünkbe adták a lehetőségek tárházát. Ébresztőóra, naptár, zseblámpa, kamera, GPS, zenelejátszó, fizetési- és kommunikációs eszköz egyaránt. A sikereket látva a konkurens cégek próbálták lemásolni, adoptálni az újításokat a saját készülékeikbe.  Napjainkban a telefonok többsége nagy érintőképernyővel rendelkezik, elegáns, szép kivitelben készül és a kamera folyamatosan javul. A fejlesztések nem állnak le. Kezdetben például még lassan működött böngészés, de igyekezték megoldani, hogy sokkal gyorsabb legyen a hozzáférés az e-mailekhez, gyorsabban töltse be a weboldalakat és az árát is próbálták vonzóbbá tenni, hogy több ember meg tudja vásárolni.

A rengeteg elérhető alkalmazás miatt az emberek egyre több időt töltenek a telefonjukba merülve, fejet lehajtva közlekednek, megszűnik számukra a külvilág. Figyelmen kívül hagyják a körülöttünk lévő világot. Vannak országok, ahol már a KRESZ táblák között megjelent a „zebrán mobilozni tilos” tábla is.  A közösségi média függővé változtatta a felhasználókat, állandó stresszben élnek, nehogy lemaradjanak valamiről. Zsebszámítógéppel rendelkezzünk, melyet az Apple Store fejlesztőinek köszönhetünk, akik utat nyitottak az Instagram, Uber, Tinder számára. Minden évben nagyobbá és gyorsabbá vált, folyamatosan finomították a terméket anélkül, hogy megváltoztatták volna az alapformát vagy elvették volna a népszerű alkalmazásokat. Kiemelten fontosnak tartották, hogy jó minőségű kamerát építsenek be a telefonba. Előtértbe került a szelfi kamera, a legjobbak közé tartozik a kategóriájukban.

A cég lógójáról rengeteg legenda kering. Rob Janoff tervezte a logót, egy interjúban azt mesélte, hogy az almában azért került egy harapásnyom, hogy ne tévesszék össze más gyümölccsel. A cég védjegyévé vált, a világon mindenhol felismerik, zseniális ötlet volt. Korábban szárnyra kaptak olyan elképzelések, hogy Ádámhoz és Évához köthető az alma vagy Hófehérkéhez. Ezeknek később kiderült, hogy nincs valóság alapjuk.

Napjainkban az Apple az egyike a legértékesebb vállalatoknak. A fiatalok előszeretettel választják a cég készülékeit. Népszerű termékei között szerepel még a Macintosh, ami egy személyi számítógép, valamint az IPod (hordozható zenelejátszó). Az elmúlt 10 év az IPhone éve volt az okostelefonok piacán, teljesen megváltoztatva a világot. 15 éve még elsősorban telefonálásra használtuk a telefont, az volt az elsődleges funkciója. Ma már eljutottunk arra a pontra, hogy minden másra használjuk, de egyre kevesebbet telefonálásra.

Kapcsolódó oldalak:

Iphone 12, iphone 11