KezdőlapBlog A mobilinternetről érthetően
Ma már el sem tudjuk képzelni az életet globális számítógéphálózat, vagyis internet nélkül. Több milliárdnyi számítógépet és kommunikációs eszközt kapcsol össze, miközben lehetővé teszi a világháló (World Wide Web, www.) működését is. Az internet történetéről bővebben tájékozódhat Az internet története, ahogy kevesen ismerik című cikkünkből.

Változó internethasználati szokások

Maga az internet szó az internetwork, azaz szó szerinti fordításban a hálózatok hálózata, vagy hálózatok közötti kifejezésből ered. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai alapján az internetezés céljára használt eszközök száma folyamatosan növekszik. Ezeken belül pedig a hordozható PC-k, okostelefonok, és az azokhoz tartozó kiegészítők, pl. az okosóra terjedése a legjellemzőbb. Megfigyelhető, hogy egyre többen térnek át a mobileszközökre, okostelefonokra, laptopokra, és az asztali gépeket inkább kiegészítésképpen, vagy munkájukhoz használják.
 
Az internetet használók köre olyan ütemben bővül, hogy mindenféle erre vonatkozó adat csak iránymutatónak tekinthető, ugyanis pár hónap alatt elavul. Az internettel összeköttetésbe kerülő gépek száma havonta átlagosan 10–15%-kal növekszik. Nem árulunk el nagy titkot, ha kijelentjük, hogy napjaink kommunikációját az internetet használó kommunikációs programok határozzák meg.
Ha belegondolunk, hogy mára mennyire elengedhetetlen részét képezi életünknek az internet, nem meglepő a mobilinternet egyre növekvő népszerűsége sem.

Mi az a mobilinternet?

A mobilinternet nem újkeletű dolog, azonban sokan keverik a WiFit és a mobilinternetet. Igaz, hogy mindkettő esetében vezeték nélkül valósul meg a kapcsolat. A WiFinél egy rögzített sugárzó gondoskodik a netről, ami viszont minden esetben vezetékből kapja az ellátást. A mobilinternet esetében azonban maga az internetet szolgáltató készülék is mobil. Természetesen kissé korlátozottabb módon maga a mobiltelefon is rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. Bár ezek esetében több hátráltató tényező is felmerülhet a gyakorlatban.  (Pl. internetsugárzás szakadozása, lassúsága stb.), ami a mobilinternetet sugárzó „zsebWiFik” esetében nem áll fenn.

A zsebWiFi egy kisméretű, leginkább szappantartóhoz hasonlítható eszköz. Ebbe kell egy bizonyos méretű, meghatározott szolgáltatóktól származó SIM-kártyát behelyezni, és segítségével több 10 méter távolságban tudunk internetet sugározni. Apró méretéhez képest nagy hatótávolsága/praktikussága a legfőbb előnye, hiszen – ahogyan a neve is mutatja – a zsebünkben, kézitáskánkban is kényelmesen hordhatjuk.

Gyorsan, korlátlanul?

Nem mindegy viszont, hogy milyen szolgáltatótól származik a SIM-kártya. A szolgáltatók között ugyanis mind árban, mind minőségben rendkívül eltérő ajánlatokba futhatunk. A legoptimálisabb nyilván a korlátlan internet, a lehető legolcsóbban, és persze ne feledkezzünk meg a sebességről sem.
Ezt a csábító, olcsón, korlátlan internetet nyújtó opciót sok szolgáltató kínálja. Azonban a megrendelő sokszor csak utólag tapasztalja (hiszen az apróbetűs részt ki szereti elolvasni?) a cselt. Vagyis azt, hogy a korlátlan internet ugyan korlátlan, de csak meghatározott felületek (többnyire a Facebook és a YouTube) esetében az. Ha már fotók, videók vagy filmek fel- és letöltéséről van szó, hamar érzékeljük, hogy valahol hiba van a rendszerben.
 
A másik megtévesztő dolog, amire gyakran panaszkodnak, az a sebesség. Számos hirdetést találni szélessávú, gyors internetről, gyors fel- és letöltésről. Annál nagyobb lesz majd a meglepődés, amikor egy forró nyári napon, egy zsúfolt vízparti strandon belassul a vétel. Vagyis ahol korábban fantasztikus gyorsasággal tudtuk letölteni az áhított zenét, épphogy csak csordogál valami internetszerűség a készülékünkből.
Felmerül a kérdés, hogy mégis mi történt a reklámokban beharangozott nagy sebességgel? A válasz igen egyszerű: a szolgáltatók az optimális körülmények között elérhető legmagasabb sebességet reklámozzák. Márpedig egy zsúfolt vízparton a körülmények messze nem optimálisak. A szerződésünk apró betűs részében itt is találunk egy mindössze két szóból álló turpisságot: garantált sebesség.
 
És itt ugrik a majom a vízbe. Ugyanis a fel- és letöltés esetében (amit / jellel tüntetnek fel), ha nem vigyázunk, ez bizony 0/0 is lehet. És nem túlzás, a legtöbb szolgáltató valóban a 0/0 sebességet tudja garantálni mobilinternet esetében. Ennek oka egyszerűen az, hogy a mobilinternet-szolgáltatásnak napjainkban még megvannak a maga technikai korlátai.  Vagyis bármennyire is szeretjük a modern megoldásokat, a vezetékes még mindig a legstabilabb megoldás.
Ezt magunk is tapasztalhatjuk, ha olyan környezetben találjuk magunkat, ahol tömegesen használják a mobil- és mobiltelefon nyújtotta internetet. Sajnos nem meglepő jelenség, hogy az adott területet kiszolgáló állomások, antennák nyújtotta kapacitás többfelé osztódik. (Többfelé annál, mint amennyit még kényelmesen el tudna látni a szükséges internettel.) Ilyen probléma van rendszerint a nem megfelelően felkészült hazai fesztiválokon, a forgalmasabb turisztikai helyszíneken. És minden egyéb olyan eseményeken, ahol időszakosan a megszokottnál jóval nagyobb forgalom várható.

Ilyen helyszín például a Balaton. Mivel régóta kiemelt forgalmú nyaralóhely, azt gondolnánk, hogy a Balatonon minden területen (így a mobilinternet tekintetében is) kiépült infrastruktúra található. (Az évről évre ide látogató nagyszámú turista kiszolgálása miatt.) Ez azonban tévedés. A szolgáltatóknak ugyanis nem jön ki a matek. Nem éri meg két hónapnyi magas forgalomért olyan mértékű beruházásokba fektetni, ami másik helyszín esetében évi 12 hónapon keresztül működik. A meglévő infrastruktúra ugyanis tökéletesen kiszolgálja az ottani kis létszámú lakosságot az év további 10 hónapjában.
Hogy mi ebből a tanulság? Tájékozódjunk, mielőtt szolgáltatást, szolgáltatót választunk, és kiemelt figyelemmel olvassuk el a szerződések apróbetűs részeit.

Vissza a cikkekhez