KezdőlapBlog Black hat SEO és SEO feketelista – hogyan ne kerüljünk rá?

Ha a keresőoptimalizálás témakörben olvasgatunk, hamar belefuthatunk a black hat SEO (szó szerinti fordításban – bár nem szoktuk lefordítani – fekete kalapos SEO) kifejezésbe, ami a white hat SEO azaz a fehér kalapos SEO ellentéte. Ez a furcsa elnevezés a westernfilmekre vezethető vissza, ahol a jófiúk általában fehér kalapot, míg a rossz arcok feketét viseltek.

Mi az a black hat SEO?


A black hat SEO azoknak az etikátlan keresőoptimalizálási trükköknek az összessége, amelyek célja a keresőmotorok megtévesztése, kijátszása a találati listán való minél jobb helyezés elérése érdekében. Ha a keresőmotorok észreveszik, büntetést vagy a találati listáról való kitiltást vonhat maga után.
 

Miért használják?

 
A sötét technikák alkalmazásának egyik oka a tudatlanság. Ez főleg a keresőoptimalizálás hőskorában volt elterjedt, mára már azért nagyjából tisztában vannak vele a terület szakemberei, hogy mely technikák esnek a büntetendő kategóriába.
A fontosabb ok, hogy a black hat SEO-val gyors sikereket lehet elérni, ám fontos tudni, hogy csak rövid ideig, amíg a keresőmotorok fel nem fedezik a turpisságokat. Azokban az ágazatokban, ahol igen nagy a verseny, sajnos sokszor alkalmaznak ilyen agresszív módszereket. Ha pedig bizonyos idő után kitiltják őket, gyorsan átköltözik a tartalom egy új domain alá, és minden kezdődik elölről.
 

Leggyakoribb black hat SEO technikák, amiket feltétlenül kerüljünk el

 
  • Kulcsszó spam
 
Ez az elsődleges módja annak, hogy weboldalunk feketelistára kerüljön. Kulcsszóra történő spamküldés például az, ha a „britney spears” kifejezést felvesszük a META kulcsszócímkébe, amikor webhelyünk valójában Budapest környéki webes programozásáról szól. A keresőalgoritmusok könnyedén kiszűrik az ilyen turpisságokat, mert például összehasonlítják a META kulcsszavakat a szöveg kulcsszavaival. Ha egy szót használunk kulcsszóként a címkében, akkor azt mindenképpen használjuk a webes tartalmainkban is, ellenkező esetben a feketelistára kerülést kockáztatjuk.
 
  • Kulcsszó crowding
 
Ez akkor fordul elő, ha a cím egy hosszú kulcsszósor, összevonás vagy egység nélkül. A cím nem megfelelő a kulcsszavak felsorolására. Ehelyett tartalmaznia kell egy vagy két legfontosabb kulcsszót, logikusan összeillesztve. Ha például webhelyed Budapesten a webprogramozásról szól, akkor a címke kiváló címe a “Webes programozás Budapesten” lenne. Mint már említettük, a Cím a legfontosabb kulcsszócímke, de nem az a hely, ahol egyszerűen fel kell sorolni a kulcsszavakat. Egyes algoritmusok feketelistára tehetik, mások talán átengedhetik, mert pl. csak négy szóból áll. (Azok a címek, amelyekben a fenti példa szerint nyolc vagy tíz kulcsszó van felsorolva, szinte biztosan feketelistára kerülnek bármely keresőalgoritmusban.)
 
  • Kulcsszó halmozás
 
Az rendben van, hogy egyszer-kétszer megismételjük a legfontosabb kulcsszót. Sőt tegyük is meg, mert ettől javulhat a rangsorunk. De ha túl gyakran tesszük, akkor épp ellentétes hatást érünk el. A legjobb esetben a keresőalgoritmusok egyszerűen figyelmen kívül hagyják az ismétléseket, ám legrosszabb esetben feketelistára is tehetnek.
 
  • Kulcsszóba „fulladás”
 
Ez nem mindig jár együtt feketelistára kerüléssel, de mindenképpen negatív hatással van a SEO-ra, és egyes algoritmusok büntetnek is érte, ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes megemlíteni. Mit is jelent ez pontosan? A kulcsszóba fulladás akkor fordul elő, ha túl sok kulcsszót sorolunk fel a kulcsszócímkében. Öt kulcsszó optimális. Tíz még rendben lehet, bár nem ajánlott. De ha már harminc vagy negyven kulcsszót is felveszünk, belefulladunk a kulcsszavakba. Az egyes szavak elvesznek a lehetőségek tengerében, és lényegében a kulcsszavak hatékonysága csökken.
 
  • Linkfarmok
 
A linkfarm egy olyan gyenge minőségű gyűjtő weboldal, amelynek egyetlen célja a linképítés, miközben a felhasználó számára semmilyen hozzáadott értékkel nem rendelkezik, kizárólag a találati listán elért minél jobb helyezés miatt jött létre.
A keresőmotorok a weboldalak rangsorolásakor figyelembe veszik sok egyéb faktor mellett a weboldalra mutató linkek számát is. A black hat SEO ezt úgy használja ki, hogy linkfarmokon (tehát nem valódi, minőségi weboldalakon) elhelyezett linkek segítségével növeli az adott webhely visszamutató linkjeinek számát.
A keresőmotorok könnyen felismerik a linkfarmokat, és büntetik használatukat. Sőt még az
 
  • Gyenge minőségű tartalom
 
A gyenge minőségű tartalom a fekete kalapos SEO egyik ismertetőjele, hiszen tartalma a keresőmotorok megtévesztését célozza, miközben egyáltalán nem foglalkozik a felhasználókkal. Nem ők a célcsoport, nem célja a fogyasztók informálása, tájékoztatása, releváns tartalomhoz juttatása. Tehát, ha értelmezhetetlen tartalmú, gyenge minőségű, összetákolt, igénylen szövegeket, értelmetlenül sok linket tartalmazó weboldalba futunk bele, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a black hat SEO-t látjuk működés közben.
Aki több találatot is megnéz egy-egy keresése után, annak bizonyára feltűnt már, hogy milyen rengeteg másolt tartalom kering még ma is az interneten. Pedig a Google Panda 2011-es frissítése óta a keresőmotorok már képesek felismerni és hátra sorolással büntetni a másolt tartalmat.
 

Összefoglalva

 
A Google tehát nemcsak a tartalom másolásért, a képlopásért vagy kulcsszó halmozásért büntet, hanem olyan módszerek miatt is, mint a sitewide linking (kölcsönös tömeges linkelés), a rejtett linkek, az azonos szövegezésű linkek, az idegen nyelvű honlapokról érkező tömeges linkáradat, a kifele mutató linkek száma, a rossz minőségű és büntetett oldalról származó hivatkozások.
Ezeket a gyakori kezdő hibákat mi ne kövessük el. Lehet, hogy pillanatnyi sikert hoznak, de hosszú távon visszavetik a weboldalt a találati listán, vagy ami még rosszabb, megakadályozhatja, hogy az oldalunk egyáltalán megjelenjen a keresőkben. Ha kétségeink vannak, jusson eszünkbe ez a fontos szabály: a több nem jobb a SEO-ban. Ha kétségeink vannak valamivel kapcsolatban, inkább hagyjuk ki. A keresőoptimalizálás számos etikus módszert ad a kezünkbe, amelyekkel feljebb hozhatjuk oldalunkat a találati listán, de ezek munka- és energiaigényesek. A rossz hír tehát az, hogy a hosszú távú sikerhez a munkát nem lehet megspórolni.
 
A keresőoptimalizálás etikus módjáról a Hogyan rangsorol a Google keresője? – A SEO alapjairól című cikkünkben olvashat.
Vissza a cikkekhez