KezdőlapBlog Egy kicsit bővebben a térképes keresésről

Dióhéjban a helyi SEO-ról és a térképes keresésről


Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már, hogy a Google találati lista tetejéhez közel találhatunk térképen megjelölt találatokat is, méghozzá a tartózkodási helyünkhöz közel.
A térképes SEO lényege, hogy miként tudjuk a weboldalunkat egy adott helyi közönség igényeire optimalizálni. Mindenkinek érdemes rá figyelmet fordítani, de legjobban azok a cégek, vállalkozások tudják kiaknázni az előnyeit, akiknek célközönsége, vásárlói konkrét üzlethelyiséghez kötöttek (pl. fodrászat, pékség, étterem, autómosó stb.).

Mi is az a térképes SEO?

 
A legtöbb szolgáltatással vagy értékesítéssel foglalkozó vállalkozás rendelkezik üzlethelyiséggel, telephellyel, ahol ügyfeleit fogadja. Ha az ügyfél először keresi fel vállalkozásunkat, jó eséllyel a Google térkép alkalmazást használja. Ilyenkor a megszerzett címet beírva az alkalmazás odanavigálja a kiírt célhoz.
De mi van akkor, ha az ügyfél böngészget, keresgél, és azt sem tudja, hogy a cégünk pont azt kínálná neki, amit keres (pl. benzinkút, autószerelő stb.)? Ilyenkor kerül a képbe a helyi SEO és a Google térképes találatai. Ha a legközelebbi benzinkutat keressük, akkor a térképes alkalmazásba beírjuk, hogy benzinkút, és már látjuk is, hogy a környezetünkben hol találhatunk ilyet, a lehetőségek közül melyik esik leginkább útba stb.?

A helyi SEO lényege tehát az, hogy a cégünket, termékünket vagy szolgáltatásunkat a Google egy hely-specifikus keresésére (local SEO) optimalizáljuk. A keresőmotorok ugyanis felhasználják az emberek helyadatait arra, hogy a legoptimálisabb találatokat hozzák fel az adott keresésekre. Ha például Szarvason nyaralunk és beírjuk a keresőbe, hogy cukrászda, akkor szarvasi cukrászdákat kapunk majd ajánlatként a Google térképen és nem nagykanizsait.
Ha a térképes SEO-nk megfelelően van optimalizálva, akkor ott lehetünk a térképes találatok élmezőnyében, ezáltal jelentős előnyre téve szert versenytársainkkal szemben.
 

Hogyan kerülhetünk a Google térképre és a helyi SEO találatok közé?

 
A helyi közösségek szempontjából a Google Maps kétségkívül az egyik leghasznosabb eszköz, amit a Google adott a világnak, és sokkal több, mint a papírtérkép digitális változata. Ez egy hihetetlenül erős marketingeszköz is, amit érdemes kihasználnunk.
A Google térképre és a helyi SEO találatok közé kerüléshez először is tisztában kell lennünk azzal, hogy a térképes SEO elsősorban a helyi közönséget célozza meg. Ha vállalkozásunk életében a helyi vásárlók hozzák a bevétel nagy részét, akkor a térképes SEO-ra kell összpontosítanunk, ha forgalomnövekedést szeretnénk elérni.

A keresőoptimalizálás egyik ága a helyi keresőoptimalizálás (local SEO). Ha egy szolgáltatáshoz kapcsolódó keresési kifejezést írunk a keresőbe, akkor valószínűleg egy Google térkép is felbukkan a találatok között, alatta 3 vállalkozással. E találatok elkülönülését a többitől a Google színekkel is jelzi. Míg a hagyományos, normál találatait kék színnel listázza, addig a térképen megjelölt, helyi találatokat feketével írja.  Ide sokszor nem annyira nehéz bekerülni, mint a Google „klasszikus” találatai közé, kevesebben foglalkoznak a SEO ezen területével, ezért sokszor a verseny is kisebb.

A megjelenés elengedhetetlen feltétele, hogy készítsünk egy Google Cégem profilt a vállalkozásunknak. A regisztráció, majd a vállalkozásunk címének igazolása után már megjelenhetünk a Google Maps-en és a helyi találatok között, de értékeléseket is elkezdhetünk gyűjteni a profilunkon.
A Google Cégem alkalmazásról már írtunk A Google Cégem fiók regisztráció című cikkünkben, itt most nem térünk ki rá részletesen.
 

Hogyan kerülhetünk előre a local SEO találatok között?

 
Ahogy a többi algoritmus, úgy a local SEO algoritmusai sem nyilvánosak, de azért az évek alatt világossá vált pár dolog.
Néhány jó tanács a minél jobb megjelenésért:
  • Google Cégem profilunkat töltsük fel tartalommal minden lehetséges helyen és módon (profilkép, borítókép, termékfotók stb.). Szerepeljen a webshopunk, honlapunk címe, egyáltalán: minden lehetséges helyet töltsünk fel helytálló, naprakész adatokkal.
  • Legyünk aktívak! Töltsünk fel időnként új fényképeket, egészítsük ki, módosítsuk a szövegeinket. Ezáltal a Google érzékeli, hogy élő, működő proflillal van dolga. 
  • A weboldalunk minősége is befolyásolhatja az előkelő találati helyet. Fontos, hogy a Google Cégem oldalunkon és a honlapunkon közzétett adatok (például cím, cégnév, telefonszám) egyezzenek.
  • A Google algoritmusa a népszerűséget is előnyként értékeli. Minél több felhasználó keres a cégünk nevére, annál nagyobb eséllyel jeleníti meg a Google a találati listáján, amikor hozzánk közel keresnek kapcsolódó termékre, szolgáltatásra. Legyünk aktívak a közösségi médiában saját oldalainkon, posztoljunk rendszeresen, válaszoljunk a kommentekre. Próbáljuk vállalkozásunkat a helyi önszerveződő Facebook-csoportokban (pl. Zuglóiak fóruma stb.) is népszerűsíteni, mert ezáltal növelhetjük a cégünk nevére való keresések számát, ami előrébb sorolhat bennünket a találatok között.

 
Láthatjuk, hogy a keresőoptimalizálás területén minden mindennel összefügg, de az összetett és kitartó munka meghozza gyümölcsét idővel. Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, bizalommal fordulhat hozzáértő csapatunkhoz.

Vissza a cikkekhez