KezdőlapBlog Marketing célú videók a közösségi médiában
A koronavírus járvány miatt otthonaikban rekedt fogyasztók megváltoztatták szokásaikat. Már nemcsak arról van szó, hogy automatikusan görgetik a hírfolyamukat, sem arról, hogy csak rákattintanak a hirdetésekben felbukkanó Vásárlás gombra. Ma már a vásárlói út minden szakasza során kihasználják a közösségi média által gyújtott lehetőségeket. A közösségi oldalak mára a második legfontosabb online (termék)információs forrást jelentik. Sőt, a fiatalok, a 16–24 éves korosztály tagjai gyakrabban keresnek (termék)információkat a különböző közösségi platformok, mint a keresőprogramok segítségével.

Tanácsok a sikerhez

A közösségi média platformjai tehát fantasztikus lehetőséget biztosítanak, akár milliók eléréséhez, szerte a világon. Az egyik leghatékonyabb, fogyasztók által legkedveltebb módszer a reklámozásra a mozgóképes tartalom. Mióta a közösségi platformok tele vannak promócióval és hirdetéssel, a közönség elérése még nagyobb kihívást jelent. Az emberek ugyanis már torkig vannak velük, és ha csak lehet, próbálják elkerülni őket. A videók többek között azért vannak, hogy ezen a nehézségen átlendítsenek bennünket. A videó mobilbarát, könnyebben emészthető, megosztható a különböző platformok között, és általában több eredményt is hoz az egyéb lehetőségekhez képest.
 
Live videók – a legújabb marketinges erőforrás! című cikkünkben már írtunk a videók jelentőségéről. Ebben a cikkben néhány praktikus tanácsot adunk a gyakorlati megvalósítás lehetőségeiről.

Tervezzük meg előre a közösségi médiás videómarketing stratégiánkat!

A tervezés elengedhetetlen a legtöbb hosszú távú tevékenységhez, így a videómarketing stratégiánk kialakításához is. Pontosan mit is értünk a tervezés alatt? A piackutatás, az ötletek összegyűjtése, a tartalom és költségvetés megtervezése tartoznak a tervezési fázishoz. Egy kiváló minőségű videó elkészítése nem könnyű, de a gondos tervezés könnyebbé teszi.
 
Jó példa a jól megtervezett stratégiára egy svájci ékszercég kampánya. A vállalkozás azzal a felhívással célozta meg a nőket a Facebookon, hogy először is válasszák ki álmaik gyűrűjét. Majd azt egy kedves üzenettel, rövid videóhirdetéssel küldjék el szeretteiknek. Ennek eredményeként több mint 3000 nő osztotta meg kedvenc gyűrűje képét, és a barátok 89%-a látogatta meg a webhelyet.

Meséljünk el egy figyelemfelkeltő történetet!

Minden sikeres közösségi médiás videó középpontjában egy jól átgondolt történet áll, amely többnyire akkor hatásos, ha erőteljes érzelmeket vált ki. A történetek fontosak, mert érzelmeket keltenek és az érzelmek által az emberek sokkal könnyebben megszólíthatók. Egy érzelmekre ható mozgóképes hirdetéssel a márka kedvesebbé válhat számukra. Hiszen így bizalmat sugározhat, és ha sikerül erős hatást kiváltanunk, lehetőség van a videó további megosztására is. Ha az érzelmek kiváltása által sikerül erős kapcsolatot kialakítanunk közönségünkkel, minden egyéb természetes módon alakul majd. A hirdetésnek plusz erőt adhat, ha nem csak a nézők szívét érinti meg, hanem támogat egy eszmét, egy elképzelést, egy ügyet is. A történetmesélés fontosságát, gyakorlati tudnivalóit a Kommunikáljunk történetekkel – a storytelling dicsérete című cikkünkben jártuk körül.

Használjuk bölcsen az első néhány másodpercet!

Tudományosan bizonyított tény, hogy az emberek pár másodpercet szánnak egy-egy közösségi médiás tartalomra. Pár másodperc alatt határoznak arról, hogy egy-egy tartalomra, hirdetésre rákattintanak vagy tovább görgetnek. Így mindössze néhány másodperc áll rendelkezésünkre, hogy felkeltsük a néző figyelmét. Ezért bölcsen kell felhasználnunk a közösségi médiás videóink első néhány másodpercét. Ezeknek kiemelten figyelemfelhívónak kell lenniük, és arra kell ösztönözniük a nézőt, hogy a videó végéig velünk maradjon.

Figyeljünk a videó minőségére! 

Magától értetődik, hogy a minőség jobban számít, mint a mennyiség – és a közösségi média videók szempontjából sincs ez másképp. Kulcsfontosságú a közönség figyelmének megragadása, ám ennek megtartása még fontosabb. A figyelem megtartásának egyetlen módja, ha olyan videót készítünk, amit a néző érdekesnek, hasznosnak talál, számára értékes tartalmat közvetít.
Az Instagram Történet funkcióját használó, többnyire hétköznapi pillanatokat megörökítő videók bizonyítják a fenti tétel valóságát. Jól mutatják, hogy a videók egyszerre lehetnek egyszerűek, szórakoztatók és kiváló minőségűek is.

Csak röviden!

Az első lépés a kiváló minőségű videó felé az összes felesleg, sallang, töltelék eltávolítása. Figyelembe véve az idő előrehaladtával egyre apadó nézőket, elengedhetetlen, hogy videóinkat csak releváns és vonzó tartalommal töltsük fel. Vagyis lehetőleg mindenféle felesleges „töltőanyag” nélkül, hiszen a legtöbb embernek nincs ideje megnézni egy 20 perces videót.
Érdemes a videókat “horogként” használni arra, hogy a nézők figyelmét felkeltsük, egy-egy fontos üzenetet megosszunk. És persze arra is, hogy őket egyéb felületeink követésére, esetleg ott interakció kifejtésére buzdítsunk. Érdemes a videóinkat a lehető legrövidebbé tenni, kivágva minden felesleges részt. Vagyis lehetőleg csak a legmagasabb minőségű tartalmat tegyük közzé a közösségi média platformjainkon.

Használjunk feliratokat!

A feliratok jelentősen megváltoztatják videónk megjelenését és tartalmát is. Legnagyobb előnyük, hogy megkönnyítik a videó tartalmának értelmezését, valamint egy plusz csatornát biztosít a legfontosabb információk átadására.
Biztos mindenki tapasztalta már, hogy a videók automatikusan is el szoktak indulni a felületet csak görgető nézelődőnél is. (Azonban ilyenkor hang általában nincs az adott készüléken.) Arról van szó, hogy némán nézve a videót rögtön kiesik az audio csatorna. Ilyenkor pedig sokat számíthat, hogy a kritikus első pár másodpercben a szemük felvesz-e extra, figyelemfelkeltő információt. Például a Facebook-videók automatikusan némítással indulnak – ez azt jelenti, hogy nincs esély arra, hogy erős szavakkal felhívjuk a közönség figyelmét. (Hacsak nem kapcsolják be a hangot.) A feliratok segítenek az üzenet átjuttatásában, függetlenül attól, hogy a videó némítva van-e vagy sem.
Emellett a feliratokkal esetleg megszólíthatunk nem magyar anyanyelvű vagy hallássérült felhasználókat is.

Használjunk animációt!

A videomarketing egyik legújabb, egyre terjedő, óriási trendje az animáció használata. Az animált videók egyre népszerűbbek, és valószínűleg 2023-ban még inkább dominálni fognak.
Valószínűleg mindenki találkozott már a műfajjal. Olyan animált videóval, ami felkeltette a figyelmét, egy-egy nem is olyan egyszerű problémát vagy jelenséget nagyszerűen el tudott magyarázni. Esetleg azokat világos, informatív és vonzó módon tudta tálalni. Az animáció intelligens használatával fűszerezhetjük, vonzóbbá tehetjük mozgóképes tartalmainkat a nézők számára.

Jól válasszuk meg a platformot!

A megfelelő platform kiválasztása nagyban hozzájárulhat a videó sikeréhez. Az egyes közösségi médiaplatformok különböznek a videó követelményeit illetően – ezt figyelembe kell venni, amikor a marketingstratégiánkat építjük fel.
Például, ha egy videót az Instagramra szánunk, győződjünk meg arról, az nem haladja meg a platform 60 másodperces videóhossz korlátozását. Ha videónk egy percnél hosszabb, a felhasználó megnézheti azt az IGTV felületén. (De oda már csak akkor fog követni, ha videónk valóban megragadta az érdeklődését.)
A Facebook viszont engedi a maximum 240 másodperces videókat is, tehát muszáj a platform technikai paramétereihez is igazítani mondandónkat. 

Ösztönözzünk cselekvésre!

A közösségi médiás videóink sikeréhez elengedhetetlen a cselekvésre ösztönzés. Ez a konverziók előmozdításáról szól, sok márka mégis kudarcot vall ennél az egyszerű lépésnél. Készít egy nagyszerű videót, de a végén nem mondja meg a nézőnek, hogy mit vár tőle. Oszd meg ezt a videót, Kövess minket a Facebookon is, Vásárolj péntekig 20% kedvezménnyel stb. A néző a videó végén iránymutatást vár arra vonatkozóan, hogy mit tegyen, hová menjen, mikor vásároljon stb. Ezt ne felejtsük el megadni neki, mert ezzel az utolsó lépéssel tehetjük fel a pontot az i-re.
Ám ne felejtsük el azt sem, hogy a videónak nem szabad túlzottan értékesítés-központúnak lennie. A reklámíz ugyanis az elveheti a nézők kedvét az egésztől.
 
A közösségi médiás mozgóképes tartalmak hatalmas lehetőséget kínálnak üzleti céljaink eléréséhez, vásárlóink hűségének növeléséhez. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megtanuljuk helyesen használni!
Reméljük, hogy tippjeinkkel segíteni tudtunk a hatékony videós tartalom készítésének művészetében.

Vissza a cikkekhez