KezdőlapBlog Az új kommunikációs stílus

„A fiatalok elvetemültek és semmirekellők. Sohasem lesznek olyanok, mint a régi idők fiatalsága. A mai fiatalok nem lesznek képesek megőrizni kultúránkat.” Ezekre a sorokra bizonyára egyetértően bólogat az idősebb generáció sok tagja. Nem árt tudni azonban, hogy ezek a gondolatok nem egy mai „bölcs” szájából származnak, hanem 3000 éve vésték kőtáblákra őket az ókori Babilonban.

Tanulhatunk-e a fiataloktól?

 
Nem újkeletű jelenség, hogy az adott korok fiataljai a korábbitól eltérő kommunikációs stílussal próbálják kifejezni önmagukat. A főként egymás között zajló információcsere megannyi lehetőségét korábban versekkel, később, zenével, szlenggel, ma pedig már hangulatjelekkel oldják meg.
 
A kommunikációs fejlődésben (vagy az idősebb generáció szerint visszafejlődésben) napjainkban fontos szerepet kap a digitális világ, amelybe ez a korosztály, az Y és Z generáció már egyszerűen beleszületett. A mobiltelefonok, az alkalmazások és az internet által kínált számtalan lehetőség számukra már természetes, soha nem ismertek másfajta életet. Megjelentek például a selfie-k, és azok a laikusok szemével már-már titkos kódoknak minősíthető jelek, smiley-k, hasthag-ek, amelyek mögött konkrét tartalmak bújnak meg.
 
Aki nem tudja vagy nem szeretné követni ezt a tempót, külső szemlélőként sokszor egy egészen értelmezhetetlen világnak éli meg a mai fiatalok „eltorzult” kommunikációját. A lényeg azonban továbbra is az önkifejezés, ami ugyanúgy jelen van az ő világukban is, mint az összes korábbi fiatal generációéban. Tegyük inkább félre előítéleteinket és figyeljünk oda az új hullámra! Hogy miért? Mert a jövőt mindig a fiatalok formálják. Gondoljunk csak bele, hol tartana a világ, ha Elvis Presley „ördögi” zenéjét sikerült volna betiltani az akkori időseknek? Vagy menjünk vissza még korábbra! Hol tartanánk ma, ha a megbélyegzett tudósok állítását, miszerint a föld nem is lapos, végleg zárt lakat alá tették volna a kor „bölcsei”?
 
Persze piedesztálra sem szeretnénk emelni a mai fiatalok kommunikációs módját. De az tény, hogy a mai tizen- és huszonévesek teljesen másképp használják a ma elérhető digitális eszközöket és szolgáltatásokat, mint a 40-es, 50-es korosztály. Már régen túl vagyunk a Facebook és a Gmail nyújtotta lehetőségeken. A Snapchat és a Tik-Tok világa új dimenziókat teremtett. Egy olyan helyet, ahol abban a biztos tudatban lehetnek jelen a fiatalok, hogy anyu vagy apu őrző tekintete nem tudja követni az ott folyó tevékenységet.
 
De miért is fontos megértenünk a mai fiatalok, az Y és Z generáció működését, igényeit?
Mert ők a jövő. A következő aktív, tevékeny generáció, az idővel majd jelentős vásárlóerővel rendelkező piac, amely a mi jövőnket is meghatározza.
Mert a fiatalok gondolkodásmódjának, világlátásának ismerete, egyáltalán a megszólításuk, elérésük nélkül nem építhetünk olyan márkát, nem nyithatunk olyan üzletet, vállalkozást, ami hosszú távon is sikeres lehet.
 

Hogyan érhetjük el a fiatalokat?

 
Mivel életük egy jelentős részét az online világban töltik, nem meglepő módon mindenkinek, aki kapcsolatba szeretne velük kerülni, kiemelten kell koncentrálnia az online jelenlétre.
  • Elengedhetetlen, hogy cégünk, vállalkozásunk honlappal (ha jellege megengedi – webshoppal) rendelkezzen, amelyen minden releváns, érdekes információ fellelhető. Nem árt, ha kicsit bepillantást nyerhetünk a cég működésébe is. A honlap megszövegezésénél érdemes szem előtt tartani a keresőoptimalizálás szempontjait is, hogy adott témára, kulcsszavakra való keresésnél a Google minél rangosabb helyen jelenítse meg cégünket a találati listáján. (A témáról bővebben több vonatkozó tartalmú cikkünkben is olvashat.)
  • Kiemelkedően fontos az is, hogy a vállalkozásaktív legyen a különböző közösségi-média platformokon, videómegosztókon, honlapján rendszeresen jelenjen meg friss tartalom, például blogcikkek formájában, hiszen a posztok, megosztások, aktivitások jellegéből, hangvételéből és tartalmából is sok mindenre lehet következtetni, ami befolyásolja, hogy szimpatikusnak minősül-e számukra egy cég, márka vagy vállalkozás. (Bővebben írtunk a témáról a Dióhéjban a tartalommarketingről és az Ilyen a jó tartalom! című cikkeinkben.)
  • A fiatalok számára nagyon fontos a hitelesség. Nagyon hamar kiszűrik a kamut, a hamisat, a talmi dolgokat. Arra figyelnek oda és azt hiszik el, amit igaznak éreznek. A tekintély, a hierarchia önmagában nem érték a szemükben. Ezért is, és a dolog önértéke miatt is törekednie kell a cégeknek, vállalkozásoknak saját hitvallásuk megtalálására, megfogalmazására, és annak megfelelő társadalmi szerepvállalás gyakorlására. Valamint természetesen ezek megfelelő kommunikációjára a honlapjukon, közösségi média platformjaikon. Hiszen lehetünk bármilyen jó arcok, csak akkor tudunk hatást gyakorolni, ha elérjük az embereket. (Tudjon meg többet a témáról a Hogyan befolyásolja a hírnév a vállalat nyereségét?  című cikkünkből.)
  •  Élményeket és valódi kapcsolatokat, közösséget keresnek, ezért kommunikációnk akkor lesz sikeres, ha képesek vagyunk ezeket biztosítani számukra. Törekedjünk arra, hogy a közösségi médián való aktivitásunk, társadalmi szerepvállalásunk és releváns ismereteket nyújtó blogcikkek segítségével egy közösséget építsünk fel cégünk köré.

 
A látszattal ellentétben a fiatalok sem csupán az online térben léteznek, sőt óriási szükségük van hús-vér emberekre, valódi közösségekre, amelyekhez kapcsolódhatnak. Itt is érvényesül tehát az arany középút igazsága: a modern technológiák használatának és a hagyományos személyes és közösségi értékeknek az egyensúlyára kell törekedni.
 
Forrás:
https://novekedes.hu/interju/generaciokutato-a-mai-fiatalok-el-vannak-veszve-ebben-a-tulsagosan-kitagult-vilagban
 

Vissza a cikkekhez